Webáruház készítés, weboldal készítés ingyen vagy irreálisan olcsón. Miért legyünk óvatosak?

Ma már egyetlen vállalkozás sem lehet meg weboldal nélkül. Egy kezdő vállalkozás ott spórol, ahol tud, miért ne spórolhatna weboldalának elkészítésén és készíthetné el honlapját ingyen valamely ingyenes szolgáltatónál?

Természetesen, ez is egy lehetőség, de nem árt, ha egy két dologgal tisztába vagyunk előtte. Ha a honlapunk ingyenes, általában csak a szolgáltató által biztosított aldomaint tudjuk használni. Ha pl. fődomain az ingyenhonlapok.hu, jó eséllyel csak az éncégem.ingyenhonlapok.hu típusú domain nevet tudunk, majd választani, ami finom szólva sem túl elegáns. Ugyanez a helyzet az email címmel is, ha nincs saját domain nevünk, nem lesz saját email címünk sem.

Sok szolgáltató úgy biztosítja az ingyenességet, hogy cserébe hirdetést jelenít meg honlapunkon. Erről a diplomamunkám védése jut eszembe, ami egy webáruház elkészítése volt anno. Egy ingyenes tárhelyen készítettem el, amivel nem is lett volna gond, ha nem pont a védés napján döntenek úgy, hogy a tárhelyük a webáruházam felett, egy női fenékkel reklámozzák. Több hónapnyi komoly munkám kellett így megmutatnom az vizsgabizottságnak. Ön, ha üzletet kíván kötni, mennyire tart komolynak, tőkeerősnek egy olyan vállalkozást, amelynek nincs 2ezer Ft-ja egy saját domain névre, illetve 5-10ezer Ft-ja egy normális tárhelyre.

Még az ingyenes tárhelyeknél maradva, másik probléma az ingyenes tárhellyel, hogy gyakran lassú a weboldal betöltődése, illetve ha problémák adódnak a tárhely működésével, hiába fordul az ügyfélszolgálathoz, az általában csak igen lassan hárítja el a problémát, gyakran nem is foglalkozik vele. Ma már pár ezer forintért jó minőségű tárhelyet lehet rendelni, gyorsan reagáló ügyfélszolgálattal, számos nélkülözhetetlen szolgáltatással, adatmentéssel, karbantartással. Ezzel pedig rengeteg időt, ezáltal pénzt spórolhatunk.

Ha megnézünk pár ilyen ingyenes oldalt, egy idő után ismétlődni fog a design, mert általában a szolgáltató által kínált sablonok közül válogathatunk. Vannak már olyan rendszerek, ahol variálhatunk a színekkel, az elrendezéssel, de ezeknél az idő tényező a gyenge pont, mert ezekkel egy komolyabb honlapot összerakni, már jóval hosszabb ideig tart, arról nem is beszélve, hogy ugyanúgy kompromisszumokat kell kötnünk, mint a sablonos megoldásoknál.

A kinézet mellett azonban számos dologra kell még nagy figyelmet fordítani a honlap készítése során, ha tényleg használható weboldalt szeretnénk magunknak. Ezt, nem lehetetlen megtanulni. Ugyanúgy, ahogy az autónk is megszerelhetjük saját kezűleg, elkészíthetjük cégünk weboldalát is, de valószínű többször annyi időt fog igénybe venni, mintha egy szakemberrel végeztetnénk el a munkát. Megtanulni a domain regisztrációval, tárhely beállításokkal, keresőoptimalizálással, online hirdetéssel kapcsolatos dolgokat, több hónap, de inkább több év tanulás. Én lassan tíz éve foglalkozok honlapok és webáruházak készítésével, de még mindig tanulok új dolgokat. Nem is beszélve arról, hogy a folyamatos fejlődés miatt, napi szinten kell olvasgatni az angol és magyar  nyelvű fórumokat és nyomon követni a technikai változásokat.
Nem szeretnék azonban senkit elriasztani, aki szeretné saját maga elkészíteni weboldalát. Amellett, hogy szép és kreatív munka, mindenki saját maga ismeri legjobban a termékét, szolgáltatását, így ő tudja igazán jól megírni annak tartalmát. Aki úgy dönt szeretné saját maga szerkeszteni honlapját, annak azt javaslom, hogy weboldal szerkezetét, a keresőoptimalizálási beállításokat végeztesse el szakemberrel és utána már az oldalak tartalmát, a képeket saját maga töltheti fel és frissítheti azokat.

Gyakran kapjuk feladatul egy korábban már elkészített honlap átalakítását. Itt például a Hámori Jégmászó és Sport Egyesület honlapja látható átalakítás előtt és után.
Gyakran kapjuk feladatul egy korábban már elkészített honlap átalakítását. Itt például a Hámori Szikla és Jégmászó és Sportegyesület honlapja látható átalakítás előtt és után.

Visszatérve az ingyenes szolgáltatókhoz, az egyik legnagyobb hátrányt a végére hagytam. Miután elkészítettük weboldalunk, kezdődhet a munka java. Különféle módszerekkel (online marketing, keresőoptimalizálás, stb.) látogatókat kell szereznünk honlapunkra. Idővel a domain nevünk és honlapunk egyre értékesebb lesz a Google szemében, egyre több látogatóra és, ezáltal potenciális ügyfélre számíthatunk.
Sok munkát és időt kell beleölnünk, amíg honlapunk értékes tartalommal feltöltjük, ügyfeleinkkel megismertetjük nevét és elérjük, hogy a Google találati listáján minél előrébb jelenjen meg. Egy bejáratott, tartalommal feltöltött, keresőoptimalizált honlap a sokszorosát éri, mint egy új weboldal. Ha ennyi munkát, időt és pénzt ölünk egy weboldalba, akkor a minimum, hogy a honlap és a tárhely a mi tulajdonunkban legyen, és ne később kelljen szembesülni azzal, hogy a szolgáltatás megszűnése miatt, vagy más okból (pl. akadozó szolgáltatás) nem tudjuk honlapunk máshová átköltöztetni.

Olcsó webáruház készítés

Talán Ön is kapott már olyan emailt, amely 18-20ezer Ft-ért hirdet webáruház készítést vagy még ennél is olcsóbban honlap készítést. Mi igaz ezekből, mit kapunk ennyi pénzért?

A hét elején harmadszor kaptam meg annak az egyetemista srácnak a spam-jét, aki kifejezetten olcsón tud egyedi webáruházat készíteni. Aztán a levélből kiderül, hogy pár sablon közül választhatunk és a logónktól válik egyedivé a webáruház. Alapjába véve nincs baj vele, hogy valamilyen ingyenes webáruház motort(pl. opencart, prestashop, joomla) és ahhoz ingyen telepíthető sablont használ, de akik készítettek már webáruházat tudják, hogy ezek a webáruházmotorok nem a magyarországi környezetre készültek és elég rendesen bele kell nyúlnia program kódjába, ha az itthoni adózási, fizetési és szállítási módokhoz szeretnénk igazítani. Mi is készítettünk és készítünk opencart-ra webáruházat, de azt egyedi designnal tesszük, keresőbarát url-ekkel, a vevővel egyeztetett fizetési és szállítási módokkal és legtöbbször utána sem hagyjuk magára a webáruházat, hanem a megrendelővel együttműködve fokozatosan növeljük a  weboldal látogatottságát. Az elmúlt években sok webáruházat készítettünk,de egy hétnél rövidebb idő alatt, nem igazán lehet normális, minőségi munkát végezni.

Összegezve, 18-20ezer Ft-ért nincs normális webáruház. Ennyiért az ember egy olyan sablont kap, amely sem a design-ját, sem a működését, sem a látogatottságát tekintve nem fogja megütni az általunk elvárt mércét.

Az opencart egy nagyon jó kis webáruház motor, de ha a webáruház feltelepítője nem tud komolyabban belenyúlni a kódjában, akkor soha nem lesz belőle hazai körülmények között, egy jól működő webáruház.
Az opencart egy nagyon jó kis webáruház motor, de ha a webáruház feltelepítője nem tud komolyabban belenyúlni a kódjába, akkor soha nem lesz belőle egy jól működő webáruház.

Másik dolog, hogy a héten ketten is kerestek már meglévő honlapjuk átalakítása miatt. Az egyik esetben a honlap elavult, de a honlap készítője elérhetetlen, aki egy szomszéd srác volt és 25ezer Ft-ért készítette el anno a cég weboldalát, de most Anliában dolgozik pincérként, a másik esetben a weboldal készítője nem vállalja a munkát. Az első eset azt hiszem, egyértelmű. Ilyen díjazás mellett a honlap készítőjének jobban megérte kimenni Angliába dolgozni, csapot-papot maga mögött hagyva. A cég pedig készíttethet új honlapot, mert egy ismeretlen honlap kódjába belenyúlni gyakran nagyobb munka, mint újat készíteni, ezért a  legtöbb honlapkészítő nem is szívesen vállalja.

A második esetben a wordpress tartalomkezelő rendszert használta fel egy ingyenes sablonnal a weboldal készítője. A wordpress egy nagyon jó tartalomkezelő rendszer. Én is számos weboldal készítésénél használtam, keresőbarát felépítése, könnyű telepíthetősége és a hozzá fellelhető számtalan bővítmény miatt. Ha nincsenek túl bonyolult elvárások nagyon jól használható nem csak blogok, de céges weboldalak készítéséhez is. Valószínű ez esetben a megfelelő tudás és tapasztalat hiányában nem vállalta az oldal készítője annak további fejlesztését.

Mindhárom esetben felvetődik a  minőség mellett a garancia, adatbiztonság és fejleszthetőség  kérdése.

Nekem mint weboldal készítőnek fontos, hogy minőségi, vállalható munkát adjak ki a kezeim közül,  ugyanakkor a tudást, a minőséget  meg kell fizetni, ha nem szeretnénk feleslegesen pénzt kidobni, vagy egy-két  év múlva új weboldalt készíttetni. Az általunk készített weboldalakra nem csak garanciát vállalunk, de gondoskodunk a frissítésekről és ha további fejlesztések szükségesek, a megrendelő évek múltán is megtalál.