Galéria készítése, szerkesztése

Amikor a cikkeinket írjuk a honlapon, gyakran vetődik fel az igény, hogy milyen jó lenne, ha nem csak egy-egy képet lehetne beszúrni egy oldalra, hanem mondjuk egy komplett képgalériát. Erre kínál kitűnő és könnyen kezelhető megoldást a wordpress beépített galéria készítője. Ha szeretnénk, beilleszthetjük képgalériánk bárhová az oldal tartalmába, de készíthetünk  önálló Galéria oldalt is.

Amennyiben kérted a honlap elkészítésekor, az oldalak között már létrehoztunk egy  „Galéria” nevű oldal. Fölé állva az egérrel, megjelenik alatta egy szerkesztés menüpont.

galeria2

Itt lehet, törölni (pontosabban lomtárba helyezni) az oldalt, szerkeszteni, megtekinteni. A szerkesztés menüpontra kattintva a galéria oldalra jutunk:

galeria3

Itt egy halvány kék keret doboz látszik, melyre bárhol rákattintva, megjelenik a bal felső sarokban két kis ikon. Az első a galéria szerkesztés ikonja, a második a galéria törlésé.

A galéria szerkesztés ikonra kattintva láthatóvá vállnak a galériában lévő képek:

galeria4

Bal oldalt található egy  „Hozzáadás a galériához” link. Erre a linkre kattintva képeket adhatunk a galériánkhoz. A képeket hozzá lehet adni a tárhelyünkön lévő, már korábban a médiatárba feltöltött képek közül , valamint a saját számítógépünkről is.  Saját számítógépről a fájlok feltöltése fül alatt, a „Fájlok kiválasztása” gombra kattintva lehet feltölteni a képeket (amelyek ugyancsak a médiatárba kerülnek) vagy egyszerűen egérrel áthúzni ebbe az ablakba.

galeria5

Ezek után megjelenik a kép a médiatárban, egy kis pipával kijelölve és nincs más dolgunk, mint bal oldalt alul a „Galériához hozzáadás” gombra kattintani.

galeria6

A kép bekerült a galériába, ahol rövid feliratot is lehet hozzáadni. Ez a felirat jelenik meg a galériában a kis képek alatt. Ezután a „Galéria frissítése” gombra kell kattintani.

galeria7

Visszajutunk a Galéria oldalhoz, melyet ugyancsak frissíteni kell a „Frissítés” gombbal:

galeria8

A honlapon a végeredmény:

galeria9