Mi az a domain név?

Mi az a domain név és mi legyen a domain nevünk?

Egy weboldal készítésekor az egyik első dolog, hogy el kell döntenünk  mi legyen a weboldalunk vagy webáruházunk címe, azaz mi legyen a domain nevünk? Ez nem is olyan könnyű dolog, mint első pillanatban gondolnánk.  A domain név regisztrációja előtt  számos szempontot érdemes figyelembe venni, üzleti, keresőoptimalizálási és egyéb szempontokat. A keresőnél a találati lista sorrendjének kialakításakor az egyik tényező a honlapunk címe, azaz jobb helyezést érhetünk el, ha a kulcsszavunk vagy kulcsszavaink a domain névben is megtalálhatók. Többeknek csábító lehet, hogy ezen felbuzdulva, minél több kulcsszót próbáljanak belezsúfolni a névbe, de ettől eltanácsolnék mindenkit. Egyrészt  a domain név hossza legfeljebb 63 karakter lehet, másrészt én 10-15 karakternél hosszabb nevet nem is javasolnék, mert az ennél hosszabb nevet már nehéz megjegyezni és könnyű elgépelni, amikor valaki beírja a böngésző címsorába, hogy megnézze vállalkozásunk weboldalát.

internet browserA domain név keresésekor gyakran első ötlet a cég neve, de ez általában nem a legjobb megoldás. Egyrészt a számunkra ismerősnek és könnyen megjegyezhetőnek tűnő cégnév, másnak egyáltalán nem biztos, hogy az, másrészt, keresőoptimalizálási szempontból, sokkal jobb, ha a kulcsszavunk is tartalmazza a domain név (pl. irodaszer-webaruhaz.hu, pilisautouveg.hu, kodexiro.hu). A legjobb talán, ha a cégnevünk tartalmazza a kulcsszavunk is, mint pl. a pilisautouveg esetében, de ritkán vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, mert a cégnév általában már adott, mire a weboldalának készíttetéséig eljut valaki.
Előfordulhat, hogy már nem találunk a szolgáltatásunkhoz kapcsolódó rövid domain nevet. Ez esetben jó ötlet lehet pl. egy márkanév vagy a szolgáltatásunk valamilyen rövidítése is, legfontosabb, hogy könnyen megjegyezhető legyen.

Milyen karakterek lehetnek a domain névben?

Gyakran kérdezik tőlem, hogy lehetnek-e ékezetes karakterek, számok, stb. a domain névben. Azt  javaslom, kerüljük a könnyen összetéveszthető karakterek és a számok használatát. Az ékezetes karakterek használatával kapcsolatban megoszlanak a vélemények.  Én személy szerint, inkább nem javaslom a használatuk, bár gyakran szép eredményeket érnek a Google találati listáján, de a legtöbb ember megszokásból a mai napig az ékezet nélküli betűket használ a honlap címének beírásakor, így ha az nem a mi tulajdonunkban van, látogatókkal ajándékozhatjuk meg a konkurencia weboldalát.

Hol tudom megnézni, hogy az általam kiválasztott domain név foglalt-e?

.hu végződésű domain nevet keresni a domain.hu címen tudunk. Itt a keresés menüpont alatt a kiválasztott nevet begépelve rögtön láthatjuk, hogy domain név még szabad-e? Előfordulhat, hogy a keresett nevet már regisztrálta valaki, de nem használja és meg lehet tőle venni. Ez egy rövid kulcsszavas név esetén csábító lehet, de ennek díja általában többszöröse sima regisztráció 2-3ezer Ft-os díjának.